Založ si blog

Aký bude rok 2022 v cestovnom ruchu ?

Nikto nevie. V politickom živote bude určite horúco, v športe zažijeme pár úspechov i sklamaní a v cestovnom ruchu? Hmm…bude to náročné,no jedno je isté – cestovať sa bude. Do akej miery a do akých destinácií to je otázne. Pokiaľ pandémia stratí svoju silu, je tu nádej, že sa vrátime aspoň na 75 % vyťaženosti z roku 2019. Už toto číslo by zabezpečilo prežitie väčšiny cestovných kancelárií a agentúr, ktorých bolo pred pandémiou registrovaných okolo 4000. Pravda, tieto dve sezóny toto číslo značne znížilo avšak presný počet si momentálne nedovolí odhadnúť nikto. Skoro všetky CK redukovali počet zamestnancov, mnohé rušili svoje kamenné prevádzky a prechádzajú na online spôsob predaja. Pravda, to je len jedna časť riešenia problémov cestovných kancelárií, druhá nemenej dôležitá je, vrátenie zaplatených záloh za nezrealizované zájazdy v roku 2020. Mnoho cestoviek má zaplatené zálohy v zahraničí a dostať ich späť na účet je teraz veľmi obtiažne. Z druhej strany si klienti nárokujú na vrátenie zaplatených záloh v zákone stanovenom termíne a cestovky sa dostali medzi dva mlynské kamene. Malé svetielko nádeje svitlo prísľubom vlády s možnosťou čerpania výhodných štátnych pôžičiek na vrátenie peňazí klientom, no ako to u nás chodí – všetko je zatiaľ nejasné, nekonkrétne a veľmi zdĺhavé. A tak v súčasnom období stoja cestovky pred dilemou – pripravovať sa na nasledujúcu stále otáznu sezónu, či odísť z tohto boja, vyhlásiť bankrot a nechať svoje záväzky na pleciach poisťovní. V Čechách je situácia ešte horšia. K dnešnému dňu vyhlásilo 20 cestovných kancelárií úpadok, 31 ukončilo svoju činnosť a 217 prerušilo činnosť. U nás to nie je také katastrofálne – ale dokedy? Všetci veríme, že nakoniec všetko dobre dopadne a náš život sa postupne vráti do starých kolají, aj keď tie možno budú trošku iné na aké sme boli roky zvyknutí, no predsa budeme slobodnejší a hlavne kľudnejší ako sme dnes. Pravdaže, bude to chcieť ešte veľa trpezlivosti, kompromisov a pokory.

Všetko je len a len v ľuďoch. každá doba prináša svoje špecifiká, nikomu nepomôže nadávať, nikomu nepomôže zúfať a sťažovať si. Viera a optimizmus nás posúva vpred – takže tešme sa že sa opäť o niekoľko dní či mesiacov stretneme v lepších časoch.

Takej dovolenke podľahne aj vlastná manželka

11.06.2019

Blíži sa letné dovolenkové obdobie. Aj vy začínate byť zasa v strese, kam tento rok na dovolenku aby ste vyhoveli manželke, deťom či nebodaj svokre ? Túto dilemu som riešil vždy na jar a veru strávil som pár bezsenných nocí. No až do minulého roku. Náhodou som narazil na jednu cestovnú kanceláriu s ponukou aktívneho pobytu pri mori v Slovinsku. Priznám sa, nevedel [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2216x
Priemerná čítanosť článkov: 1108x

Autor blogu

Kategórie